16 constructieve feedbackvoorbeelden (en tips voor het gebruik ervan) (2023)

16 constructieve feedbackvoorbeelden (en tips voor het gebruik ervan) (1)

Spring naar sectie

  Investeer vandaag nog in jezelf

  16 constructieve feedbackvoorbeelden (en tips voor het gebruik ervan) (2)

  Opbouwende feedback geven is voor veel mensen zenuwslopend. Maar feedback is ook nodig om te floreren op de werkvloer.

  Het helpt mensen om te buigen en te groeien naar nieuwe vaardigheden, capaciteiten en rollen. Het creëert meer positieve en productieve relaties tussen werknemers. En het helpt om doelen te bereiken en de bedrijfswaarde te vergroten.

  Maar feedback is tweerichtingsverkeer. Vaker wel dan niet, is het waarschijnlijk dat elke werknemer zal moeten gevenconstructieve feedbackin hun loopbaan. Daarom is het handig om voorbeelden van constructieve feedback te hebben die je kunt gebruiken voor de juiste situatie.

  We weten dat medewerkers feedback willen. Maar een studie vond datmensen willen feedback als ze aan de ontvangende kant staan. Sterker nog, in alle gevallen beoordeelden de deelnemers hun verlangen naar feedback hoger als de ontvanger. Hoewel de angst voor feedback heel reëel is, is het belangrijk om constructieve feedbackmogelijkheden niet uit de weg te gaan. Het kan tenslotte het verschil zijn tussen een flailing en een bloeiend team.

  Als je probeert je angst om feedback te geven te overwinnen, hebben we een lijst met 16 voorbeelden van constructieve feedback samengesteld die je kunt gebruiken. We zullen ook enkele best practices delen ophoe je effectieve feedback geeft.

  Wat is constructieve feedback?

  Wat is het eerste dat in je opkomt als je het woord feedback hoort? Welke gevoelens heb je in verband met feedback? Feedbackgesprekken zijn vaak angstaanjagend omdat wordt aangenomen dat het negatieve feedback is. Helaas heeft feedback dit binaire stigma, het is goed of slecht.

  Maar in werkelijkheid zijn er genoegsoorten reactiesgebruikt in zowel persoonlijke als professionele relaties. Ze vallen niet allemaal in het ene of het andere kamp. En elk type feedback dient een doel om uiteindelijk een individu, team of werkomgeving te verbeteren.

  Bijvoorbeeld,positieve feedbackkan worden gebruikt om gewenst gedrag of grote prestaties te versterken. Realtime feedback is gereserveerd voor die 'in het moment'-situaties. Als ik bijvoorbeeld een fout of typfout heb gemaakt in een blog, zou ik willen dat mijn teamgenoten me die gevenrealtime feedback.

  Constructieve feedback is echter zijn eigen balspel.

  Wat is constructieve feedback?

  Constructieve feedback is een ondersteunende manier om kansen te verbeteren voor een individuele persoon, team, relatie of omgeving. In veel opzichten is constructieve feedback een combinatie van opbouwende kritiek in combinatie met coachingsvaardigheden.

  16 voorbeelden van constructieve feedback om te gebruiken

  Echt investeren in het bouwen van eenfeedback cultuur, moeten uw medewerkers zich op hun gemak voelen bij het geven van feedback. Organisaties zijn tenslotte mensen, wat betekent dat we allemaal mensen zijn. We maken fouten, maar we zijn allemaal in staat tot groei en ontwikkeling. En het belangrijkste is dat iedereen overal zou moeten kunnen leven met meer doel, duidelijkheid en passie.

  Maar we kunnen niet het volledige potentieel van iedereen benutten, tenzij uw mensen zich op hun gemak voelen bij het geven van feedback. Sommige feedback van werknemers is misschien gemakkelijker te geven dan andere, zoals manieren om een ​​presentatie te verbeteren.

  Maar soms kan constructieve feedback lastig zijn, zoalsomgaan met conflicten tussen teamledenof het aanpakken van negatief gedrag. Zoals elke leider je zal vertellen, is het van cruciaal belang om negatief gedrag aan te pakken en om te buigen naar positieve resultaten. Toxisch gedrag ongecontroleerd laten, kan leiden tot problemen metbetrokkenheid van medewerkers, bedrijfscultuur en in het algemeen het bedrijfsresultaat.

  Ongeacht waar op het feedbackspectrum uw organisatie valt, het hebben van concrete voorbeelden zal uw mensen helpen succesvol te zijn.

  Laten we het hebben over enkele voorbeelden van constructieve feedback. Voor elk van deze thema's is het altijd goed om specifieke voorbeelden bij de hand te hebben om de feedback die je geeft te versterken. We zullen ook enkele voorbeeldscenario's geven van wanneer deze zinnen het meest impactvol en geschikt kunnen zijn.

  16 constructieve feedbackvoorbeelden (en tips voor het gebruik ervan) (3)

  Constructieve feedbackvoorbeelden over communicatieve vaardigheden

  1. Een medewerker praat over anderen heen en onderbreekt teamvergaderingen.

   “Ik heb gemerkt dat je teamleden kunt onderbreken of anderen kunt onderbreken. Je deelt veel goede ideeën en levert goed werk af. Om wat te delencommunicatie feedback, zou ik graag zien hoe je anderen kunt ondersteunen bij het uiten van hun eigen ideeën in onze teamvergaderingen.”

  2. Een medewerker die zich niet uitspreekt of ideeën deelt in teamvergaderingen.

   “Ik heb gemerkt dat je niet vaak ideeën deelt in grote vergaderingen. Maar in onzeeen-op-een ontmoetingen, kom je met tal van zinvolle en creatieve ideeën om problemen op te lossen. Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat je je meer op je gemak voelt om voor het team te spreken?”

  3. Een medewerker die brutaal eerlijk en bot is.

   “Vorige week merkte ik dat je een teamgenoot vertelde dat hun werk niet nuttig voor je was. Het is misschien waar dat hun werk niet bijdraagt ​​aan jouw werk, maar er wordt ander werk verspreid over het team dat ons zal helpen onze organisatiedoelen te bereiken. Ik werk graag met u samen aan manieren omverbeter je communicatieve vaardighedenom ook je feedbackvaardigheden te helpen ontwikkelen. Zou je geïnteresseerd zijn om wat na te strevenprofessionele ontwikkelingmogelijkheden?"

  4. Een medewerker die het moeilijk heeftverstandhouding opbouwenvanwege slechte communicatieve vaardigheden in vergaderingen met klanten en prospects.

   “Ik heb gemerkt dat je meteen in de presentatie duikt met onze klant- en prospectbijeenkomsten. Om een ​​relatie en goede verstandhouding op te bouwen, is het goed om ervoor te zorgen dat we iedereen als mensen leren kennen. Waarom probeert u tijdens onze volgende vergadering niet meer te weten te komen over hun werk, prioriteiten en leven buiten kantoor?'

  16 constructieve feedbackvoorbeelden (en tips voor het gebruik ervan) (4)

  Constructieve feedbackvoorbeelden over samenwerking

  1. Een medewerker die zich niet houdt aan zijn verplichtingen voor groeps- of teamprojecten.

   “Ik zag dat ik je eind vorige week vroeg om een ​​resultaat voor dit belangrijke project. Ik heb dit product nog steeds niet ontvangen en wilde het opvolgen. Als een deadline niet goed werkt met uw bandbreedte, zou u dan bij mij kunnen inchecken? Ik zou graag een goed beeld krijgen van waar je je voor kunt inzetten zonder je werklast te overbelasten.”

  2. Een werknemer die graag zijn werk bewaakt of beschermt, wat de productiviteit schaadt enteamwerk.

   “Onze teams werken al een paar maanden samen aan dit crossfunctionele project. Maar gisteren hebben we vernomen dat uw team vorige maand een wegversperring is tegengekomen die niet is opgelost. Ik zou graag een partner voor u zijn als u problemen ondervindt bij het bereiken van onze doelen. Zou je bereid zijn om je projectplan te delen of om meer inzicht te geven in het werk van je team? Ik denk dat het ons zou helpen bij het oplossen van problemen en het voorkomen van problemen in de toekomst.”

  3. Een medewerker die een multifunctioneel project domineert en niet vaak nieuwe manieren accepteert om dingen te doen.

   “Ik heb gemerkt dat twee teamleden ideeën hebben geuit die je hebt stopgezet. In de geest van eerlijke feedback geven, voelt het alsof ideeën of nieuwe oplossingen voor problemen niet welkom zijn. Is er een manier waarop we enkele van deze ideeën kunnen onderzoeken? Ik denk dat het zou helpen om te laten zien dat we teamspelers zijn en dat we ieders bijdrage aan dit project willen aanmoedigen.”

  Constructieve feedbackvoorbeelden over timemanagement

  1. Een medewerker die altijd te laat is voor ochtendvergaderingen of een-op-een.

   ‘Het is me opgevallen dat je vaak te laat komt voor onze ochtendvergaderingen met de rest van het team. Soms ben je ook te laat voor onze één-op-één-sessies. Is er een manier waarop ik je kan helpen om beter te bouwen?tijdmanagement vaardigheden? Soms kan de traagheid wegvallen alsof je niets geeft om de vergadering of de persoon met wie je een ontmoeting hebt, wat ik weet dat je het niet meent.

  2. Een directe ondergeschikte die moeite heeft om deadlines te halen.

   'Bedankt dat je me laat weten dat je achterloopt op schema en uitstel nodig hebt. Ik heb gemerkt dat dit de derde keer is dat u om uitstel vraagt ​​in de afgelopen twee weken. Kun je in onze volgende één-op-één een lijst met projecten bedenken en de hoeveelheid tijd die je aan elk project besteedt? Ik vraag me af of we kunnen zien hoe het met je gaathet beheren van uw tijden identificeer efficiëntie.”

  3. Een medewerker die teamvergaderingen continu mist.

   “Ik heb gemerkt dat je de laatste paar teamvergaderingen niet aanwezig bent geweest. Ik wilde inchecken om te zien hoe het gaat. Wat heb je nu op je bord? Ik ben bang dat u cruciale informatie mist die u kan helpen in uw rol en uw carrière.'

  16 constructieve feedbackvoorbeelden (en tips voor het gebruik ervan) (5)

  Constructieve feedbackvoorbeelden over grenzen

  1. Een manager die verwacht dat het hele team in het weekend werkt.

   'Ik heb gemerkt dat je ons in de weekenden e-mails en projectplannen stuurt. Ik heb doordeweeks hard gewerkt en kan je e-mails pas beantwoorden als de werkweek weer begint. Het is belangrijk dat ik mijnwerk leven balansom mijn best te kunnen doen.”

  2. Een medewerker die werk delegeert aan andere teamleden.

   'Ik heb gemerkt dat je een aantal aspecten van dit project hebt gedelegeerd die binnen je werkterrein vallen. Ik heb momenteel een vol bord met mijn verantwoordelijkheden in XYZ. Maar als je hulp nodig hebt, is het misschien de moeite waard om je werkdruk bij onze manager neer te leggen.”

  3. Een direct ondergeschikte die gestrest is over de prestaties van de werknemer, maar het risico loopt opgebrand te raken.

   'Ik weet dat we dat hebbenfunctioneringsgesprekkenkomt eraan en ik heb een toename van de werkuren voor u opgemerkt. Ik hoop dat je weet dat ik je herkenArbeidsethosmaar het is belangrijk dat u ook prioriteit geeft aan uw balans tussen werk en privéleven. We willen niet dat je opbrandt.”

  Constructieve feedbackvoorbeelden over managen

  1. Een leider die moeite heeft met teamleden die goed samenwerken in groepsverband.

   “Ik heb de scores van uw team gezien in onze onderzoeken naar medewerkersbetrokkenheid. Het lijkt erop dat ze niet goed samenwerken of goed werken in groepsverband, gezien hun feedback. Laten we werken aan het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden om vertrouwen binnen uw team op te bouwen.

  2. Een leider die moeite heeft om zijn team op afstand erbij te betrekken.

   “Tijdens mijn laatste skip-levels met jullie team hoorde ik wat feedback over degebrek aan verbindingen. Het klinkt alsof sommige van uw teamleden zich geïsoleerd voelen, vooral in deze afgelegen omgeving. Laten we werken aan manieren waarop we wat kunnen plaatsenvirtuele teambuildingactiviteiten samen.”

  3. Een leider die ismicromanagement, schadelijk voor het moreel van de werknemer.

   “In het laatste medewerkersbetrokkenheidsonderzoek heb ik gekeken naar de leiderschapsfeedback. Het klinkt alsof sommige van uw werknemers het gevoel hebben dat u ze micromanagt, wat het vertrouwen en de betrokkenheid van werknemers kan schaden. Laten we in onze volgende één-op-één enkele projecten bespreken waar u afstand van kunt doen en kunt delegeren aan een van uw directe ondergeschikten. We willen ervoor zorgen dat de medewerkers in je team eigenaarschap en autonomie voelen over hun werk.”

  8 tips voor het geven van constructieve feedback

  Feedback vragen en krijgenis geen gemakkelijke taak.

  Maar zoals we weten, zouden meer mensen dat liever doenfeedback ontvangendan geven. Als het geven van constructieve feedback ontmoedigend aanvoelt, hebben we acht tips verzameld om je zenuwen te verlichten. Deze praktische tips kunnen ervoor zorgen dat u uw feedbacklevering ook goed uitvoert voor optimale resultaten.

  • Wees duidelijk en direct (zonder brutaal eerlijk te zijn).Zorg ervoor dat je duidelijk, beknopt en direct bent. Dansen rond het onderwerp is niet nuttig voor jou of de persoon aan wie je feedback geeft.

  • Geef concrete voorbeelden.Wees heel specifiek en noem recente voorbeelden. Als je vaag en op hoog niveau bent, koppelt de medewerker feedback mogelijk niet aan zijn acties.

  • Bied steun en aanmoediging.Vooral als je een leider bent, is het jouw taak om je medewerkers te ondersteunen. Biedt u professionele ontwikkeling aan? Hoe wekt u vertrouwen en vertrouwen in uw team? Hebben uw medewerkers toegang tot middelen zoals coaching?

   16 constructieve feedbackvoorbeelden (en tips voor het gebruik ervan) (6)

  • Stel doelen voor het gedrag dat je graag veranderd zou willen zien.Als er een gedrag is dat consistent is, probeer het daneen doel stellenmet uw werknemer. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat een teamlid het gesprek in teamvergaderingen domineert. Kun je een doel stellen voor hoe vaak ze andere teamleden aanmoedigen om te spreken en hun ideeën te delen?

  • Geef tijd en ruimte voor verhelderende vragen.Constructieve feedback kan moeilijk te horen zijn. Het kan ook enige tijd duren om te verwerken. Zorg ervoor dat je de persoon de tijd en ruimte geeft voor vragen en follow-up.

  • Weet wanneer je feedback persoonlijk moet geven versus schriftelijke communicatie.Sommige constructieve feedback mag gewoon niet in een e-mail of een Slack-bericht worden geplaatst. Ken het juiste communicatieforum om uw feedback te geven.

  • Check in.Doe een opzettelijke poging om bij de persoon na te gaan hoe het gaat op het betreffende gebied van feedback. Stel dat je een teamgenoot feedback hebt gegeven over hunPresentatie vaardigheden. Volg op hoe ze hebben geïnvesteerd in het bouwen van hunspreekvaardigheid in het openbaar. Vraag of je ze kunt helpen oefenen voor een grote vergadering of presentatie.

  • Vraag in ruil daarvoor om feedback.Feedback kan soms hiërarchisch en top-down aanvoelen. Zorg ervoor dat u de deur openzet om feedback van uw medewerkers te verzamelen.

  Begin met het geven van effectieve constructieve feedback

  Betekenisvolle feedback kan het verschil zijn tussen een zwak en een bloeiend team. Om een ​​feedbackcultuur in uw organisatie te creëren, is constructieve feedback een noodzakelijk ingrediënt.

  Denk na over de rol van coaching om feedbackspieren op te bouwen bij uw werknemers. Met toegang totvirtueel coachen, kunt u ervoor zorgen dat uw medewerkers klaar zijn voor succes. BetterUp kan uw personeel helpen het volledige potentieel te bereiken.

  16 constructieve feedbackvoorbeelden (en tips voor het gebruik ervan) (7)

  Professionele ontwikkeling

  Gepubliceerd op 4 november 2022

  Top Articles
  Latest Posts
  Article information

  Author: Dean Jakubowski Ret

  Last Updated: 17/10/2023

  Views: 5805

  Rating: 5 / 5 (50 voted)

  Reviews: 81% of readers found this page helpful

  Author information

  Name: Dean Jakubowski Ret

  Birthday: 1996-05-10

  Address: Apt. 425 4346 Santiago Islands, Shariside, AK 38830-1874

  Phone: +96313309894162

  Job: Legacy Sales Designer

  Hobby: Baseball, Wood carving, Candle making, Jigsaw puzzles, Lacemaking, Parkour, Drawing

  Introduction: My name is Dean Jakubowski Ret, I am a enthusiastic, friendly, homely, handsome, zealous, brainy, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.