Feedback krijgen – Het schrijfcentrum • Universiteit van North Carolina in Chapel Hill (2023)

Waar gaat deze handreiking over

Soms wil je feedback van iemand anders over je schrijven, maar weet je misschien niet zeker hoe je die kunt krijgen. Deze hand-out beschrijft wanneer, waar, hoe en van wie u effectieve reacties kunt krijgen terwijl u zich ontwikkelt als schrijver.

Waarom feedback krijgen op je schrijven?

Je wordt een betere schrijver en schrijven wordt een minder pijnlijk proces. Wanneer heb je feedback nodig? Misschien begin je net aan een paper en wil je met iemand anders over je ideeën praten. Je bent misschien halverwege een ontwerp en merkt dat je niet zeker weet welke richting je op wilt. Je vraagt ​​je misschien af ​​waarom je op een werkstuk een lager cijfer hebt gekregen dan je had verwacht, of je begrijpt de opmerkingen die een TA of professor in de kantlijn heeft geschreven niet. In wezen helpt het vragen om feedback in elk stadium om uit het isolement van het schrijven te komen. Als je om feedback vraagt, werk je niet meer in een leegte en vraag je je af of je de opdracht begrijpt en/of jezelf verstaanbaar maakt. Door feedback van anderen te zoeken, onderneem je positieve, constructieve stappen om je eigen schrijven te verbeteren en je als schrijver te ontwikkelen.

Waarom mensen niet om feedback vragen

  • Je maakt je zorgen dat de feedback negatief zal zijn.Veel mensen vermijden anderen te vragen wat ze van een stuk schrijven vinden, omdat ze een sluipend vermoeden hebben dat het nieuws niet goed zal zijn. Als je echter je schrijven wilt verbeteren, zal opbouwende kritiek van anderen helpen. Onthoud dat de kritiek die je krijgt alleen kritiek is op het schrijven en niet op de schrijver.
  • Je weet niet aan wie je het moet vragen.De persoon die de meest effectieve feedback op uw schrijven kan geven, kan variëren, afhankelijk van wanneer u de feedback nodig heeft en wat voor soort feedback u nodig heeft. Houd er echter rekening mee dat als u zich echt zorgen maakt over een stuk schrijven, bijna elke bedachtzame lezer (bijvoorbeeld uw kamergenoot, moeder, R.A., broer, enz.) Nuttige feedback kan geven die u zal helpen uw schrijven te verbeteren. Wacht niet op de expert; deel uw schrijven vaak en met verschillende lezers.
  • Je weet niet hoe je het moet vragen.Het kan lastig zijn om feedback te vragen, zelfs als je weet aan wie je het wilt vragen. Iemand vragen: "Kunt u mijn krant bekijken?" of "Kun je me vertellen of dit in orde is?" kan soms wonderlijk rijke reacties uitlokken. Meestal moet je echter specifiek zijn over waar je bent in het schrijfproces en het soort feedback dat zou helpen. Je zou kunnen zeggen: 'Ik heb echt moeite met de organisatie van deze krant. Zou je deze paragrafen kunnen lezen en kijken of de ideeën in de juiste volgorde lijken te staan?”
  • Je wilt de tijd van je leraar niet in beslag nemen.Je aarzelt misschien om naar je professor of TA te gaan om over je schrijven te praten, omdat je hem of haar niet wilt storen. De spreekuren die deze drukbezette mensen opzij zetten, zijn echter gereserveerd voor jouw voordeel, want de docenten op deze campus willen met studenten communiceren over hun ideeën en hun werk. Docenten kunnen bijzonder genereus en behulpzaam zijn met hun advies wanneer u langskomt op hun kantoor met specifieke vragen en weten welke soorten hulp u nodig heeft. Als je niet kunt afspreken tijdens de kantooruren van de instructeur, probeer dan een speciale afspraak te maken. Als je merkt dat je geen tijd kunt plannen om met je instructeur te praten, onthoud dan dat er genoeg andere mensen om je heen zijn die feedback kunnen geven.
  • Je hebt in het verleden feedback gekregen die niet nuttig was.Als eerdere ervaringen niet bevredigend zijn gebleken, probeer het dan opnieuw. Vraag een andere persoon of vraag op een nieuwe manier om feedback. Experimenteer met het vragen van feedback in verschillende stadia van het schrijfproces: wanneer je net aan een opdracht begint, wanneer je een kladversie hebt of wanneer je denkt dat je klaar bent. Zoek uit wanneer je het meest baat hebt bij feedback, van welk soort mensen je de beste feedback krijgt, welke soorten feedback je nodig hebt en hoe je die feedback effectief kunt vragen.
  • U werkt op afstand en weet niet zeker hoe u hulp moet zoeken.Hulp kan "uit het oog, uit het hart" voelen wanneer u op afstand werkt, dus het kan extra moeite en onderzoek vergen om contact op te nemen. Ontdek welke bronnen voor u beschikbaar zijn en hoe u ze kunt openen. Van welk type feedback op afstand profiteert u het meest? Videoconferencing, e-mailcorrespondentie, telefoongesprek, schriftelijke feedback of iets anders? Zou het helpene-mail je professor of TA? Bent u op zoek naar heen en weer in een real-time gesprek, of zou het nuttiger zijn om schriftelijke feedback te hebben om naar te verwijzen terwijl u werkt? Kun jemaak een afspraak met het Schrijfcentrumofeen concept indienen voor schriftelijke feedback? Kon toetreden of vormeneen online schrijfgroephelpen een bron van feedback te bieden?

Mogelijke schrijfmomenten voor feedback

Er is geen "beste tijd" om feedback te krijgen op een stuk schrijven. In feite is het vaak nuttig om feedback te vragen in verschillende stadia van een schrijfproject. Hieronder vindt u enkele onderdelen van het schrijfproces en enkele soorten feedback die u mogelijk nodig heeft. Houd er echter rekening mee dat elke schrijver anders is - je zou over deze kwesties kunnen nadenken in andere stadia van het schrijfproces, en dat is prima.

  • De begin-/ideefase:Begrijp ik de opdracht? Verzamel ik de juiste soorten informatie om deze vraag te beantwoorden? Zijn mijn strategieën om deze opdracht te benaderen effectief? Hoe kan ik de beste manier vinden om mijn eerste ideeën uit te werken tot een haalbaar ontwerp?
  • Overzicht/scriptie:Ik heb een idee over wat ik wil beargumenteren, maar ik weet niet zeker of het een passend of volledig antwoord is op deze opdracht. Werkt de manier waarop ik van plan ben mijn ideeën te organiseren? Lijkt het erop dat ik alle bases bedek? Heb ik een duidelijk hoofdpunt? Weet ik wat ik de lezer wil vertellen?
  • Klad:Klopt mijn paper en is het interessant? Heb ik mijn scriptieverklaring bewezen? Is het bewijs dat ik gebruik overtuigend? Wordt het duidelijk uitgelegd? Heb ik de lezer voldoende informatie gegeven? Staat de informatie in de juiste volgorde? Wat kan ik zeggen in mijn inleiding en conclusie?
  • Vroeg gepolijst ontwerp:Zijn de overgangen tussen mijn ideeën soepel en effectief? Kloppen mijn zinnen individueel? Hoe is mijn schrijfstijl?
  • Laat of definitief gepolijst ontwerp:Zijn er merkbare spel- of grammaticafouten? Zijn mijn marges, voetnoten en opmaak in orde? Lijkt het papier effectief? Moet ik op het laatste moment nog iets veranderen?
  • Na het feit:Hoe moet ik de commentaren op mijn paper interpreteren? Waarom heb ik het cijfer gekregen dat ik heb behaald? Wat had ik nog meer kunnen doen om dit artikel te versterken? Wat kan ik als schrijver leren over deze schrijfervaring? Wat moet ik doen de volgende keer dat ik een paper moet schrijven?

Een opmerking over het vragen om feedback nadat een werkstuk is beoordeeld

Veel mensen gaan naar hun TA of professor nadat ze een paperback met opmerkingen en een cijfer hebben ontvangen. Als je feedback zoekt nadat je je paper hebt teruggestuurd, is het verstandig om 24 uur te wachten voordat je een gesprek plant om erover te praten. Als je boos of overstuur bent over een cijfer, geeft de vrije dag je de tijd om te kalmeren en dingen in perspectief te plaatsen. Wat nog belangrijker is, door een vrije dag te nemen, kun je de opmerkingen van de instructeur lezen en nadenken over waarom je het cijfer hebt gekregen dat je hebt gehaald. Opmerkingen die u verwarrend vond, kunt u onderstrepen of omcirkelen, zodat u er later naar kunt vragen. Je krijgt ook de kans om je eigen schrijven te herlezen en zelf kritischer te evalueren. Per slot van rekening heb je dit werkstuk waarschijnlijk niet meer gezien sinds je het een week of langer geleden hebt ingeleverd, en als je je geheugen opfrist over de verdiensten en zwakke punten, kun je misschien meer inzicht krijgen in het cijfer en de opmerkingen van de docent.

Wees ook bereid om de bespreking van je cijfer te scheiden van de bespreking van je ontwikkeling als schrijver. Het is moeilijk om een ​​productieve vergadering te houden die beide doelen bereikt. Je hebt misschien hele goede redenen om een ​​instructeur te ontmoeten om te pleiten voor een beter cijfer, en dat soort discussies hebben is volkomen legitiem. Wees heel duidelijk met je instructeur over je doelen. Kom je bijeen om het cijfer dat je paper heeft gekregen te betwisten en uit te leggen waarom je denkt dat de paper een hogere verdiende? Heb je een vergadering omdat je niet begrijpt waarom je werkstuk het cijfer kreeg dat het kreeg en wil je opheldering? Of heb je een vergadering omdat je deze paper en de opmerkingen van de instructeur wilt gebruiken om meer te leren over schrijven in deze specifieke discipline en om het in de toekomst beter te doen? Door openhartig te zijn over deze verschillen kunnen jij en je instructeur weten wat ze van de conferentie kunnen verwachten en verwarring tussen de kwestie van beoordelen en de kwestie van feedback voorkomen.

Soorten feedback om te vragen

Het vragen om een ​​specifiek soort feedback kan de beste manier zijn om advies te krijgen dat u kunt gebruiken.Denk na over wat voor soort onderwerpen je wilt bespreken en wat voor soort vragen je wilt stellen:

  • De opdracht begrijpen:Begrijp ik de opdracht? Hoe lang moet het zijn? Wat voor soort bronnen moet ik gebruiken? Moet ik alle vragen op het opdrachtenblad beantwoorden of zijn het gewoon aanwijzingen om me aan het denken te zetten? Zijn sommige onderdelen van de opdracht belangrijker dan andere?
  • Feitelijke inhoud:Is mijn begrip van het cursusmateriaal juist? Waar zou ik nog meer informatie kunnen zoeken?
  • Interpretatie/analyse:Heb ik een punt? Klopt mijn argument? Is het logisch en consistent? Wordt het ondersteund door voldoende bewijs?
  • Organisatie:Staan mijn ideeën in een bruikbare volgorde? Moet de lezer vooraf nog iets anders weten? Is er een andere manier om te overwegen deze informatie te bestellen?
  • Stroom:Heb ik goede overgangen? Bereidt de inleiding de lezer voor op wat later komt? Geven mijn onderwerpzinnen de inhoud van mijn paragrafen nauwkeurig weer? Kan de lezer mij volgen?
  • Stijl:Opmerkingen over eerdere artikelen kunnen u helpen bij het identificeren van schrijfstijlproblemen waar u mogelijk op wilt letten. Spreekt mijn schrijfstijl aan? Gebruik ik de lijdende vorm te vaak? Zijn er te veel "zijn" werkwoorden?
  • Grammatica:Net als bij stijl, zullen opmerkingen op eerdere artikelen u helpen grammaticale 'probleemgebieden' te identificeren. Gebruik ik komma's correct? Heb ik problemen met de overeenkomst tussen onderwerp en werkwoord?
  • Kleine fouten:Is alles goed gespeld? Zijn er typefouten?

Mogelijke bronnen van feedback en waar ze goed voor zijn

Jezelf

Geloof het of niet, je kunt leren je eigen beste lezer te zijn, vooral als je oefent met het kritisch lezen van je werk. Denk eerst na over schrijfproblemen waarvan je weet dat je ze in het verleden hebt gehad. Kijk in oude papieren voor aanwijzingen. Geef jezelf vervolgens enige kritische afstand tot je schrijven door het een paar uur, een nacht of zelfs een paar dagen opzij te zetten. Kom er met een frisse blik op terug, en je zult jezelf beter feedback kunnen geven. Wees je ten slotte bewust van waarvoor je leest. Het kan zijn dat u uw concept meerdere keren moet lezen, misschien één keer voor de inhoud, één keer voor organisatie en overgangen, en één keer voor stijl en grammatica. Als u feedback nodig heeft over een specifiek probleem, zoals passieve stem, moet u het concept misschien een keer alleen doorlezen en u op dat probleem concentreren. Wat je ook doet, beschouw jezelf niet als een bron van feedback. Onthoud dat u er uiteindelijk het meest om geeft en verantwoordelijk wordt gehouden voor wat er op de pagina verschijnt. Het is jouw papier.

Een klasgenoot (een bekende en goed geïnformeerde lezer)

Als je feedback van iemand anders nodig hebt, kan een klasgenoot een uitstekende bron zijn. Een klasgenoot kent de cursusstof en kan je helpen ervoor te zorgen dat je de cursusinhoud begrijpt. Een klasgenoot kent waarschijnlijk ook de bronnen die beschikbaar zijn voor de klas en de specifieke opdracht. Bovendien kunnen jij en je klasgenoten samenkomen en praten over de soorten feedback die jullie beiden hebben gekregen op eerder werk voor de klas, waardoor je kennisbasis wordt opgebouwd over waar de instructeur naar op zoek is in schrijfopdrachten.

Uw TA (een deskundige lezer)

Je TA is een deskundige lezer - hij of zij werkt aan een hogere graad, ofwel een master of een Ph.D., in het onderwerpgebied van je paper. Je TA is ook de hoofddocent van de cursus of een lid van het docententeam, dus hij of zij heeft waarschijnlijk de hand gehad bij het selecteren van het bronmateriaal, het schrijven van de opdracht en het opstellen van het beoordelingsschema. Niemand weet beter waar de TA naar op zoek is in de krant dan de TA, en de meeste TA's op de campus praten graag met je over je paper.

Uw professor (een zeer deskundige lezer)

Je professor is de meest deskundige lezer die je kunt vinden. Hij of zij heeft een Ph.D. in het vakgebied dat je studeert, en waarschijnlijk ook de opdracht hebt geschreven, alleen of met hulp van TA's. Net als je TA kan je professor de beste bron zijn voor informatie over wat de instructeur zoekt op het papier en misschien wel je beste gids om je te ontwikkelen tot een sterke academische schrijver.

Je huisgenoot/vriend/familielid (een geïnteresseerde maar niet bekende lezer)

Het kan heel nuttig zijn om feedback te krijgen van iemand die niets weet over het onderwerp van je paper. Deze lezers stellen, omdat ze niet bekend zijn met het onderwerp, vaak vragen die je helpen beseffen wat je verder moet uitleggen of die je ertoe aanzetten om op nieuwe manieren over het onderwerp na te denken. Ze kunnen ook nuttig algemeen schrijfadvies geven, bijvoorbeeld door te laten weten of je paper duidelijk is of je betoog goed georganiseerd lijkt. Vraag ze om je paper te lezen en vat dan voor je samen wat zij denken dat de belangrijkste punten zijn.

The Writing Centre (een geïnteresseerde maar niet vertrouwde lezer met een speciale opleiding)

Hoewel de medewerkers van het Schrijfcentrum misschien geen gespecialiseerde kennis hebben over uw papieren onderwerp, zijn onze schrijfcoaches opgeleid om u te helpen met uw schrijfbehoeften. We kunnen niet voor u redigeren of proeflezen, maar we kunnen u helpen bij het identificeren van problemen en deze in elke fase van het schrijfproces oplossen. De coaches van het Schrijfcentrum zien jaarlijks duizenden studenten en zijn bekend met allerlei schrijfopdrachten en schrijfdilemma's.

Andere soorten middelen

Als je feedback wilt over een schrijfopdracht en geen echte persoon kunt vinden om het voor je te lezen, zijn er andere plaatsen waar je terecht kunt. Bekijk het Schrijfcentrumhand-outs. Deze bronnen kunnen u tips geven voor het proeflezen van uw eigen werk, het maken van een argument, het gebruik van komma's en overgangen, en meer. U kunt ook de spelling-/grammaticacontrole op uw computer proberen. Dit zou niet je primaire bron van feedback moeten zijn, maar het kan nuttig zijn.

Een woord over feedback en plagiaat

Hulp vragen bij het schrijven staat niet gelijk aan plagiaat, maar praten met klasgenoten over je werk kan aanvoelen als valsspelen. Vraag bij je docent of TA na welke soorten hulp je legaal kunt krijgen. De meesten zullen je aanmoedigen om je ideeën over het lezen en de lezingen met je klasgenoten te bespreken. Als iemand een bijzonder nuttig inzicht biedt, is het over het algemeen logisch om hem of haar in een voetnoot te citeren. De beste manier om plagiaat te voorkomen, is door zelf te schrijven met je boeken dicht. (Voor meer informatie over dit onderwerp, zie onzehandboek over plagiaat.)

Wat te doen met de feedback die je krijgt

  • Laat je niet intimideren als je professor of TA veel op je werkstuk heeft geschreven. Soms geven instructeurs meer feedback op papers waarvan zij denken dat ze veel potentieel hebben. Ze hebben misschien veel geschreven omdat uw ideeën interessant voor hen zijn en ze willen dat u ze volledig ontwikkelt door uw schrijven te verbeteren.
  • Evenzo, denk niet dat je paper waardeloos is als de instructeur er niet veel over heeft geschreven. Sommige beoordelaars schrijven gewoon meer dan andere, en soms hebben je instructeurs het te druk om veel tijd te besteden aan het schrijven van commentaar op elk afzonderlijk werkstuk.
  • Als je feedback krijgt voordat de paper moet worden ingeleverd, bedenk dan wat je wel en niet kunt doen vóór de deadline. Soms moet u uw revisies triage. In elk geval, als je denkt dat je grote veranderingen moet aanbrengen en je hebt tijd om ze door te voeren, ga ervoor. Maar als je nog twee andere papers moet schrijven en ze alle drie morgen moeten worden ingeleverd, moet je misschien besluiten dat je scriptie of je organisatie het grootste probleem is en je daar gewoon op concentreren. Het papier is misschien niet perfect, maar je kunt leren van de ervaring voor de volgende opdracht.
  • Lees ALLE feedback die je krijgt. Veel mensen zullen, wanneer ze een paper terugkrijgen van hun TA of professor, alleen naar het cijfer kijken en de opmerkingen in de kantlijn of aan het einde van de paper niet lezen. Zelfs als je een voldoende hebt gekregen, is het zinvol om alle feedback die je krijgt aandachtig te lezen. Als u dit doet, kunt u foutenpatronen in uw schrijven zien die u moet aanpakken en kunt u uw schrijven verbeteren voor toekomstige papers en voor andere lessen.
  • Als u de feedback die u ontvangt niet begrijpt, vraag het dan in ieder geval aan de persoon die het heeft gegeven. Feedback die je niet begrijpt, is feedback waar je niets aan hebt, dus vraag om opheldering wanneer je die nodig hebt. Onthoud dat de persoon die je de feedback gaf dit deed omdat ze je oprecht informatie wilden geven die je zou helpen een betere schrijver te worden. Ze willen niet dat je in de war raakt en zullen hun opmerkingen graag verder toelichten als je erom vraagt.
  • Uiteindelijk is het papier dat u inlevert van u. U bent eindverantwoordelijk voor de vorm en inhoud ervan. Neem de verantwoordelijkheid om de uiteindelijke rechter te zijn van wat er wel en niet met je essay moet gebeuren.
  • Alleen omdat iemand zegt dat je iets aan je papier moet veranderen, wil nog niet zeggen dat je dat moet doen. Soms kan de persoon die feedback geeft je opdracht verkeerd begrijpen of een suggestie doen die nergens op slaat. Volg die suggesties niet blindelings op. Praat erover, denk na over andere opties en oordeel zelf of het advies dat je hebt gekregen nuttig was.

Laatste gedachten

Ten slotte raden we je aan om na te denken over feedback op je schrijven als een manier om betere schrijfstrategieën te ontwikkelen. Dit is de filosofie van het Schrijfcentrum. Kijk niet naar afzonderlijke stukjes feedback, zoals 'Dit werkstuk was slecht georganiseerd', als bewijs dat je ideeën altijd slecht organiseert. Denk in plaats daarvan aan de lange termijn. Welk schrijfproces leidde je naar een ongeorganiseerd papier? Met wat voor soort papieren heb je organisatieproblemen? Wat voor soort organisatieproblemen zijn het? Welke soorten feedback heeft u in het verleden ontvangen over de organisatie? Wat kun je doen om deze problemen op te lossen, niet alleen voor één paper, maar voor al je papers? Het Schrijfcentrum kan u hierbij helpen. Strategiegericht denken zal je helpen om van een schrijver die ongeorganiseerde papers schrijft en vervolgens worstelt om ze allemaal op te lossen, te veranderen in een schrijver die niet langer ongeorganiseerde papers schrijft. Dat is uiteindelijk een veel positievere en duurzamere oplossing.

Feedback krijgen – Het schrijfcentrum • Universiteit van North Carolina in Chapel Hill (1)Dit werk is gelicenseerd onder aCreative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 4.0 Licentie.
U mag het reproduceren voor niet-commercieel gebruik als u de volledige hand-out gebruikt en de bron vermeldt: The Writing Center, University of North Carolina in Chapel Hill

Maak een geschenk

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Delena Feil

Last Updated: 06/07/2023

Views: 5795

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Delena Feil

Birthday: 1998-08-29

Address: 747 Lubowitz Run, Sidmouth, HI 90646-5543

Phone: +99513241752844

Job: Design Supervisor

Hobby: Digital arts, Lacemaking, Air sports, Running, Scouting, Shooting, Puzzles

Introduction: My name is Delena Feil, I am a clean, splendid, calm, fancy, jolly, bright, faithful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.