Vad är professionella utvecklingsmål?10 exempel + hur man ställer in dem (2023)

Artikel

Professionell utveckling

Vad är professionella utvecklingsmål?10 exempel + hur man ställer in dem

Skriven av Coursera • Uppdaterad om

Professionella utvecklingsmål kan hjälpa dig att uppnå dina korta och långsiktiga mål i din karriär.

Wat zijn professionele ontwikkelingsdoelen? 10 voorbeelden + hoe ze in te stellen (1)

Professionella utvecklingsmål är mål som du kan sätta för dig själv för att hjälpa din karriär att gå vidare.Detta kan vidta åtgärder för att lära sig relevanta färdigheter, för att utöka ditt professionella nätverk eller hitta mer tillfredsställelse på jobbet.

Varför sätta upp professionella utvecklingsmål?

Att ställa in mål för professionell utveckling kan ha många fördelar.De kan hjälpa dig att hålla dig informerad om trender i branschen, öka engagemanget och arbetstillfredsställelsen och skräddarsy dig till vad du vill få ut från din karriär och liv.

Sätt mål som ärSmart - specifik, mätbar, acceptabel, relevant och tidsbunden- Kan klargöra vad du bör uppnå på kort sikt för att uppnå dina långsiktiga mål.Läs mer om att sätta smarta mål nedan.

Wat zijn professionele ontwikkelingsdoelen? 10 voorbeelden + hoe ze in te stellen (2)

10 exempel på professionella utvecklingsmål

Här är tio exempel på professionella utvecklingsmål för att inspirera dina egna mål:

1. Utveckla en ny uppsättning färdigheter.

Professionellt växande innebär ofta att utöka arsenalet av saker du kan göra.Vilken färdighet du väljer att utveckla kan bero på din bransch, jobb och personliga preferenser.Ofta behövs färdigheter inom bannersektorn 2022, molnberäkning, dataanalysfärdigheter som artificiell intelligens och SQL, hantering och UX -design inkluderar [1].

Vet du inte var du ska börja?Närma dig din chef och se om de har förslag.Du kan också bläddra igenom funktionsbeskrivningar av funktioner där du kan vara intresserad av;De angivna vanliga färdigheterna hjälper dig att få en uppfattning om vad som frågas inom ditt område.Gör lite forskning för att få en uppfattning om vad du vill lära dig och vad som kommer att vara användbart för ditt arbete.

Utveckla färdigheter genom att bland annat följa online eller personliga kurser, följa en kollega eller gå tillbaka till skolan.Tänk på vad som passar in i ditt schema och den kompetensnivå du strävar efter att se vad som fungerar bäst för dig.

2. Utveckla dina färdigheter på arbetsplatsen.

Färdigheter på arbetsplatsen är de verktyg och praxis som hjälper människor på en arbetsplats att komma i kontakt med varandra smidigt och att behandla varandra.Ibland kallas mänskliga eller mjuka färdigheter, kan färdigheter på arbetsplatsen vara avgörande för att gå vidare till funktioner på en högre nivå.Färdigheter på arbetsplatsen inkluderar verbal och icke-verbal kommunikation, empati, självmedvetenhet och ledarskap.

Specifika mål kan vara:

 • Följ en onlinekurs om kommunikation, förhandlingar eller psykologi

 • Bli medlem i en social klubb för att prata offentligt, till exempel en lokal Toastmasters -avdelning

Läs mer: Hårda färdigheter kontra mjuka färdigheter: Vad är skillnaden?

3. Ta på sig ledarskapsansvar.

Genom att aktivt leta efter ledarskapsalternativ kan du utvecklaledarskaps egenskaperoch visa andra att du strävar efter att växa.Närma dig din chef för att se hur du kan genomföra dina ledarskapsförmågor i praktiken.Håll några förslag redo.Här är några exempel för att komma igång:

 • Det här kvartalet leder två lagmöten

 • Planera och leda ett teaminitiativ för att gemensamt lära sig ett nytt verktyg eller skicklighet

 • Planera nästa offsite eller aktivitet i teamet

4. Utöka ditt professionella nätverk.

Utöka dinyrkesnätverkKan utsätta dig för nya idéer, bygga din profil, hålla dig informerad om nya lediga platser och hjälpa dig att lära dig kontinuerligt.

Registrera dig för evenemang inom ditt område, bli en personlig medlem i professionella grupper eller via sociala medieplattformar som Facebook eller LinkedIn eller hitta möjligheter att erbjuda dina färdigheter genom volontärFrivillig match.

Några konkreta mål som du kan sätta inkluderar:

 • Delta i fem personliga eller virtuella professionella evenemang

 • Hitta och bli medlem i tre professionella grupper på LinkedIn

Läs mer: 9 nätverkstips för att utöka och stärka ditt nätverk

5. Förbättra dina inloggningsuppgifter.

Genom att förbättra dina referenser kan du öppna nya karriärmöjligheter eller frigöra vägen till en kampanj.Referenser kan inkludera certifieringar,Professionella certifikatoch grader.Se vad som är vettigt för både kort och lång siktkarriär.När du har fått dina referenser, glöm inte att informera din chef och nämna dem på relevanta platser som ditt CV ochLinkedIn -profil.

Relevanta mål kan se ut så här:

 • Tjäna en certifiering inom ditt område under nästa kvartal eller år

 • Ange ett professionellt certifikat

 • Hitta fem kurser att börja ansöka

Läs mer: Ytterligare utbildning: Vad det betyder och hur det kan hjälpa din karriär

6. Använd media i ditt område.

Lär dig mer om ditt område genom olika medier, till exempel böcker, podcast och nyhetspublikationer, för att bara nämna några, kan du berika din förståelse för sammanhanget kring ditt arbete och informera dig om sätt att förbättra.Som ett passivt sätt att spela in information kan du dessutom lära dig när du tar en promenad eller väntar på bussen.

Fråga kollegor eller proffs i ditt nätverk om rekommendationer.Annars bör en snabb online -sökning ge många idéer, oavsett om du tittar numarknadsföring,Böcker om projektledning, eller något annat.

Här är några konkreta mål som du kan sträva efter:

 • Läs två böcker inom ditt område på ett kvarter

 • Lyssna en podcast i veckan om ett relevant ämne

 • Hitta 10 experter inom ditt område på Twitter att följa

7. Hitta andra sätt att fördjupa arbetstillfredsställelsen.

Att vara nöjd som professionell innebär inte nödvändigtvis att sträva efter ständiga prestanda och tjäna kampanjer.Nöje med arbetet är relaterat till många andra faktorer än att njuta av själva arbetet, inklusive att ingå tillfredsställande relationer med kollegor, utförabalans i arbetslivetoch hålla din mentala och fysiska hälsa under kontroll.Dessutom finns det bevis för att arbetsnöjeslänkar till högre produktivitet och mindre personalomsättning - att vara en lycklig anställd kommer förmodligen också att gynna ditt företag [2].

Här är några mål som du kan sätta för att förbättra din arbetsdag:

 • Planera lunch eller kaffeintervjuer med kollegor

 • Bli medlem i eller starta en intressegrupp på arbetsplatsen

 • Gör en plan för att förbereda hälsosamma måltider till lunch

 • Ställ in minnen för att ta en paus ibland under dagen

 • Förklara gränserna för arbetsförväntningarna utanför arbetstiden

8. Följ en relevant kurs.

Kurser kan hjälpa dig att utveckla färdigheter, lära dig om saker som är relevanta för ditt arbete och att böja nya delar av din hjärna.Kurser kan vara direkt relaterade till dina arbetsledningar, men det kan vara en chans att utmana dig själv att utveckla dig på nya sätt.Dataanalys,projektledningiUX -designKurser kan ge dig de färdigheter du behöver, men överväga andra områden som kreativt skrivande, prata på offentliga eller främmande språk som kan fördjupa ditt arbete på mer oväntade sätt.

Specifika mål för kurser kan se ut så här:

 • Slutför en kurs om XYZ -ämnet på ett kvarter

 • Gör en plan för kurser som du kommer att följa året runt

Visste du?

Du kan registrera dig för hundratals gratis kurser efter att du har registrerat dig för Coursera.Bli medlem i vårt globala samhälle ochBörja lära sig idag.

Wat zijn professionele ontwikkelingsdoelen? 10 voorbeelden + hoe ze in te stellen (3)

9. Skugga en annan avdelning.

Skuggning med en annan avdelning kan ha otaliga positiva effekter: det kan stimulera kommunikation och samarbete mellan team i silor, inspirera sätt att förbättra ditt eget team och ge dig en bättre förståelse för hur din organisation fungerar.

Du kan sätta mål som:

 • Be tre personer från olika avdelningar att äta lunch

 • Skapa ett program på din arbetsplats för att uppmuntra skuggning av tvärlag

10. Hitta en mentor.

En mentor kan hjälpa dig att navigera efter utmaningar på arbetsplatsen och hjälpa dig att göra framsteg i din karriär.

Sök efter en mentorDet kan låta som en nedslående uppgift, men du kan vara säker på att många har gjort det tidigare.Vissa arbetsplatser har mentorprogram som gör det enkelt för människor att komma i kontakt med en mer erfaren professionell.Kanske kommer ditt professionella nätverk också att vara praktiskt här.Du kan börja hitta människor som har haft en karriär som ligger nära dina ambitioner i professionella grupper eller studenter.Eller om det är vettigt, kontakta någon på din arbetsplats som du tror att du kan lära av den.

Mål som hjälper dig att hitta en mentor inkluderar:

 • Gör en tonhöjd som du kan använda för att kontakta potentiella mentorer

 • Organisera ett möte med potentiella mentorer för att se om de passar ihop

 • Karta dina korta eller långsiktiga mål (eller båda) för att ha en mentor

Hur man sätter upp professionella utvecklingsmål

1. Vet vart du arbetar.

Börja med att ta dig tid att tänka på vad du vill få ut från din karriär, nu eller i framtiden.Att sätta mål är en användbar övning eftersom det kan klargöra vad du verkligen vill få ut från din karriär och identifiera konkreta steg för att uppnå detta.

Vet du ännu inte vad du vill göra på fem eller tio år?Börja mindre och identifiera dina intressen.Om du alltid har haft beundran för din chef som kan tala vältalande i närvaro av andra, kan du överväga att tala en kurs offentligt.Om du märker att du är fascinerad av din kollegas förmåga att analysera datamängder, försök att lära digPytonormEller ett annat programmeringsspråk.

2. Ställ in smarta mål.

Smarta mål är mål som är specifika, mätbara, genomförbara, relevanta och tidsbundna.Detta är vad var och en av dessa komponenter betyder:

Specifikt:Mål måste vara väl definierade och otvetydiga, så att du vet exakt vad du strävar efter.

Mätbar:Mål måste ha ett tydligt sätt att identifiera om du har nått dem, eller om inte, hur nära dem.Till exempelSlutför tre moduler på min onlinekursär mer mätbart än ett mål omArbeta med min onlinekurs.

möjlig:Att sätta ett mål som du kan uppnå realistisk är nyckeln till att faktiskt uppnå det.Dessutom kan det vara demotiverande att tänka på att ett mål är omöjligt.Håll dig motiverad genom att sätta rimliga mål.

Relevant:Dina mål måste vara relevanta för dig, det vill säga de måste matcha dina ambitioner och värderingar på lång sikt.Tänk på detta som "varför" ditt mål.

Tidsbunden:Ställ in en tidsfrist för dina mål så att du kan stanna på rätt väg och motiverad.

Komma igång med professionella utvecklingsmål

Mål för professionell utveckling kan hjälpa till att avgöra hur din karriär ska se ut på kort och lång sikt och vilka åtgärder du bör vidta för att komma dit du vill vara.Redo att komma igång?Lär dig av institutioner i världsklass med mer än 8 000 kurser, certifikat och examensbevisBurare.

Wat zijn professionele ontwikkelingsdoelen? 10 voorbeelden + hoe ze in te stellen (4)
Bygg på att arbeta färdiga färdigheter med ett Coursera Plus-prenumeration

Starta en gratis provperiod på 7 dagar

 • Få tillgång till mer än 7 000 inlärningsprogramFrån universitet och företag i världsklass, inklusive Google, Yale, Salesforce och mer
 • Prova olika kurseroch hitta din bästa passform utan extra kostnader
 • Tjäna certifikatFör inlärningsprogram som du slutför
 • Ett prenumerationspris på $ 59/månad,Avbryt

Starta en gratis provperiod på 7 dagar

Skriven av Coursera • Uppdaterad om

Detta innehåll görs endast tillgängligt för informativa ändamål.Studenter rekommenderas att göra ytterligare forskning för att säkerställa att kurser och andra referenser följde uppfyller sina personliga, professionella och ekonomiska mål.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carmelo Roob

Last Updated: 06/10/2023

Views: 6315

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carmelo Roob

Birthday: 1995-01-09

Address: Apt. 915 481 Sipes Cliff, New Gonzalobury, CO 80176

Phone: +6773780339780

Job: Sales Executive

Hobby: Gaming, Jogging, Rugby, Video gaming, Handball, Ice skating, Web surfing

Introduction: My name is Carmelo Roob, I am a modern, handsome, delightful, comfortable, attractive, vast, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.